top of page

De franske vaser i Tivoli - Tivolikurvene

Hvordan blev de til i form og design, og hvad er det blevet til siden.

Af: pilefletter Stig B. Christensen


Mange af mine kolleger har spurgt mig om, hvordan de store vaser blev til. Det startede for fire år siden, da jeg skulle udstille for første gang på Moesgaard. Jeg havde set, hvad andre udstillere havde lavet tidligere, så for mig var det vigtigt at komme med noget anderledes.

Og netop hjemvendt fra en rejse i Frankrig med et billede på nethinden af de store blomstervaser i sten og granit ved mange af slottene i Loire, tog jeg udfordringen op.

De første vaser var 80 cm høje med hank og lavet med dobbelt fransk sideflet med tilbageslag og udvendig krydsflet, flettet med Alba og Bleu. Den udvendige flet havde jeg tidligere set på nogle små gavekurve. Problemet med de kurve var dog, at den udvendige krydsflet var sat ind til sidst som løse stager og sad dermed ikke rigtigt fast.

Efter at have eksperimenteret et stykke tid fandt jeg en teknik, hvor den udvendige krydsflet var flettet ind i kurvene denne teknik har jeg siden hen kaldt Faberge-flet efter den berømte russiske smykkekunstner, Carl Faberge – ham, der lavede ”kroningsægget” med den gyldne karet og et udvendigt krydsflet i guld og diamanter.

De første fire vaser blev solgt inden middag den første dag, så jeg var klar over, at her var der noget, som gik rent ind, så de efterfølgende år flettede jeg mange vaser i forskellige størrelser, men altid i par.

Tivoli så mine vaser, og spørgsmålet kom, var det muligt at blæse kurvene op i mega-størrelse altså 160 cm i højde med en lav hank max 4o cm og en diameter på 90 cm. Og så ville de ellers gerne have 12 stk.

Før man går ind til sådan en opgave, er der et par store overvejelser: Kunne jeg flette så stort på frihånd? Og kunne vaserne holde sin form? Den første prototype flettede jeg i ren Bleu på etårs stager af Engelsk Feminalis,

Dagen kom, hvor prototypen blev præsenteret i Tivoli. Jeg havde taget seks mindre kurve med forskellige mønstre med. Kurven blev godkendt, men da Tivolis chefdekoratør fortalte mig, hvilke opgaver kurvene skulle holde til, sagde jeg, at der skulle et jernstativ i kurvene.

Så var der temaet og mønstrene i kurvene. Tivoli havde et ønske om, at kurvene skulle udstråle ånden Den Gamle Have, så ved at sammensætte de forskellige mønstre og fletteteknikker fra de medbragte kurve kom chefdekoratøren og jeg frem til Harlekin og Colombine som tema. Den udvendige krydsflet blev senere lavet med dobbelt afstand, så det lignede et harlekinmønster. Jeg har haft stor glæde af mit tidligere hverv som grafiker med design og formgivning som speciale til denne opgave og i det hele taget til udviklingen af vaserne.

Med godt mod tog vi tilbage vores værksted, målte kurven op og besøgte den lokale smed i Frederiksværk. Dernæst skulle der findes pil frem Bleu og Amerikaner, stativet kom, og jeg flettede den endelige prototype.

kurvene er flettet på et 10 kg tungt jernstativ med seks stager. En træbund i taljen styrer de 42 pilestokke, som er brugt til støttestager samt de i alt 20 kg pil til hver kurv i længden 180 – 240 cm. 30 cm fra toppen er der en løs træplade, hvor krukker og blomster kan hvile på. Afslutningskanten er flettet af 84 stager i to niveauer, hvorved den dobbelte kant træder frem. Kurvene står på små jernfødder, så de svæver 3 cm over jorden. Alle afklip er gemt på indersiden, så der ikke er synlige ender af pil.

Den endelige kurv havde taget form, og Tivoli var begejstret. Men tiden var knap, stativerne blev bestilt og de 500 kg pil og 500 pilestokke fundet frem og lagt i blød

Efter Tivoli-kurvene blev det til seks par lidt mindre vaser, der er 155 cm høje og 60 cm i diameter.

Kurvene blev udstillet på Living Gardens store udstilling i Hillerød i oktober 2009, hvor vi var 8 pileflettere, der havde slået os sammen om en stand på 1000 kvadratmeter. Mine kurve var pyntet af Bering Blomster i Fredensborg med 200 langstilkede roser i hver, som dagen før var blevet fløjet ind fra Equador.

Kurvene var placeret rundt om søen ved den gamle Barok Have, et imponerende syn med slottet i baggrunden.

Klik ker for at vende tilbage til store fletteprojegter

bottom of page